Ga terug
+ servings

Gelukskoekjes

Op 12 februari is het Chinees Nieuwjaar en het leek mij daarom leuk om gelukskoekjes te maken! Ik plaats het recept al vervroegd online, zodat jullie zelf kunnen kiezen wanneer je de gelukskoekjes maakt en wanneer je de valentijnstaart gaat maken ;). Beide feestdagen vallen namelijk in hetzelfde weekend. Dit recept is trouwens ook openbaar, dus iedereen kan lekker meebakken met deze heerlijke koekjes! Ook als je het niet ziet zitten om ze te zo heet te vormen en er een gelukswens in te doen, zou je de koekjes gewoon kunnen maken en plat opeten. Ze zijn erg lekker dus zeker aan te raden!

VIDEO

Aantal:18 koekjes (ongeveer)

INGREDIËNTEN
  

  • 1 eiwit
  • 1,5 tl water
  • 50 g suiker
  • 1 ml amandelaroma
  • 1 ml vanille-aroma
  • snuf zout
  • 25 g gesmolten boter (even in de magnetron of in een pannetje laten smelten)
  • 30 g bloem
  • 1 tl maizena

BENODIGDE MATERIALEN

INSTRUCTIES
 

  • Verwarm de oven voor op 165 °C (boven- en onderwarmte)
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Maak een malletje voor de koekjes (niet perse nodig, maar dit maakt de koekjes wel gelijkmatig)
    Neem een stukje karton en snijd een rondje van 7 a 8 cm hieruit (ik heb met een kopje een rondje getekend en dit uitgeknipt) LET OP: je hebt juist de buitenkant nodig en het rondje dus als gat. Je moet de schaar er dus doorheen prikken (zie video)
  • Schrijf op een papiertje wensjes en knip deze uit (deze mogen niet breder zijn dan het malletje voor je koekjes) - Je kunt natuurlijk ook tekstjes printen en deze uitknippen.
  • Doe in een kommetje de volgende ingrediënten:
  • 1 eiwit
  • 1,5 tl water
  • 50 g suiker
  • 1 ml amandelaroma
  • 1 ml vanille-aroma
  • snuf zout
  • 25 g gesmolten boter (even in de magnetron of pannetje smelten)
  • Mix dit met de mixer tot een wit en schuimig geheel, dit duurde bij mij ongeveer 30 sec op middelhoge stand.
  • Voeg 30 g bloem en 1 tl maizena toe
  • Mix dit kort door tot het gemengd is
  • Nu kun je de koekjes gaan maken. Het is verstandig om de eerste batch maar 2 koekjes te doen, zodat je even rustig kunt oefenen met deze 2. Daarna deed ik ze per 4, maar je kunt zelf kijken wat jij handig vindt. Je kunt ze alleen vormen als ze warm zijn, daarom kun je er niet te veel tegelijk doen.
  • Leg het malletje op het bakpapier en doe hier een klein beetje beslag in. Strijk dit recht uit. De hoogte ongeveer gelijk aan het kartonnetje. Het makkelijkst is om met een "deegkrabber" of een pasje/lineaal of iets anders rechts over het karton heen te schuiven.
    Je kunt ook zonder malletje gewoon rondjes maken met een lepel of spatel, het wordt dan alleen veel minder gelijkmatig.
  • Doe het 8-9 min in de oven (dit verschilt per oven, je ziet dat het vanaf de buitenrand naar binnen toe bruin wordt, het mooist is als het grootste deel van het koekje bruin is geworden, houd het goed in de gaten)
  • Terwijl je koekjes in de oven staan kun je evt nog een 2e plaat met koekjes maken, zodat deze er daarna gelijk in kan. Je kunt ook alvast een kopje klaarpakken en evt een cupcake bakblik om de koekjes in te leggen.
  • Haal een koekje warm van de plaat, leg de wens erin, vouw het dubbel. en vouw het daarna om de rand van het kopje heen. Bekijk de video om te zien wat ik bedoel ;).
  • Laat ze afkoelen en eet smakelijk! Ik wens jullie natuurlijk heel veel geluk toe!
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @bakeyouhappy.byniki en gebruik #bakeyouhappy