Oventemperatuur & tijd

OVENTEMPERATUUR

Ik geef in elk recept de oventemperatuur aan voor boven- en onderwarmte, tenzij ik dit specifiek anders vermeld. In het algemeen lees ik meestal dat een heteluchtoven 10-20 graden of ongeveer 10% kouder gezet kan worden dan een oven met boven- en onderwarmte. Ik moet zeggen dat dit bij mijn oven niet het geval is, ik gebruik ongeveer dezelfde temperatuur (misschien eens 5 graden lager) voor hetelucht als boven- en onderwarmte. Maar dit is echt een kwestie van jouw oven leren kennen. Heb je geen idee of dit bij jouw heteluchtoven nodig is, zet hem dan voor de zekerheid wel 10 graden kouder, het is beter dat het wat langer in de oven moet, dan dat de buitenkant verbrand is en de binnenkant niet gaar ;). Als het dan heel lang duurt dan kun je de volgende keer de temperatuur minder verlagen. 

OVENTIJD

Elke oven is erg verschillend, dus als wij allemaal dezelfde oventemperatuur instellen, dan kan het nog steeds bij de één veel langer duren dan bij de ander. Dit kan aan veel verschillende dingen liggen.

In de eerste plaats is de oven niet altijd perse exact de temperatuur waar je hem op intstelt. Het is handig om dit te checken met een oventhermomenter. Maar ik heb zelf zo’n draaiknop op mijn oven, dus ik kan met het blote oog ook niet exact zien of het nou op 170 of 165 graden staat, dus exacte temperatuur instellen is sowieso lastig. 

Daarnaast kan een oven ook op verschillende manieren verwarmen. Bij boven- en onderwarmte gebruikt de oven een verwarmingselement aan de boven- en onderkant. Daarnaast heb je heteluchtovens, deze verspreiden hetelucht met een ventilator door de hele oven. Dit is een andere manier van verwarmen en zal dus ook een ander effect hebben. 

Daarnaast spelen ook factoren (zoals de temperatuur bij jou in huis, de grootte van je oven, hoe lang je de ovendeur open gehad hebt, de luchtvochtigheid enz enz) een rol bij de juiste oventijd. Het belangrijkste is dus om goed jouw eigen oven te leren kennen en daarmee rekening te houden bij het bepalen van de juiste oventijd/temperatuur voor jou . Duurt het bij jou altijd langer dan bij mij? Dan kun je daar alvast rekening mee houden bij een volgend recept, door een iets langere tijd aan te houden of door de oven op een iets hogere temperatuur te zetten. 

 

MEERDERE BAKPLATEN TEGELIJK?

Let op: bij heteluchtovens kun je wel verschillende lagen boven elkaar bakken, doordat de warmte met een ventilator verspreid wordt door de oven. Bij een oven met alleen boven- en onderwarmte kan dit niet! Dan wordt de bovenste plaat alleen van boven gebakken en de onderste plaat alleen van onder. 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT - DISCLAIMERPRIVACY VERKLARING - ALGEMENE VOORWAARDEN

©2022 Bake You Happy

 

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?