Hazelnoten-schuimtaart met mokka-vulling

Deze taart heb ik voor m’n vaders 65e verjaardag gemaakt. De avond van tevoren was ik niet blij, want ik wilde een opgerolde versie maken en dat was mislukt! Dus toen had ik met de onderdelen die ik had maar wat in elkaar gezet en die avond zag het eruit als de lelijkste taart die ik ooit gemaakt heb! Maar ik hoopte dat ik er nog wel wat van kon maken. Gelukkig is het daarna gelukt om het lelijke taartje om te toveren tot wat moois. En mijn ouders en Robert vonden het echt één van de lekkerste taarten ooit! Voor Roberts verjaardag is het gelukt om wel een roltaartje te maken! 

Het videorecept bestaat uit 3 delen, daarnaast voeg ik ook een extra video toe waarin ik laat zien hoe ik met de “te harde” schuimlaag toch een mooie taart gemaakt heb. 

Hieronder laat ik eerst de 4 video’s zien, maar wil je direct naar het uitgeschreven recept? Klik dan hier



DEEL 1
schuim

DEEL 2
crème

DEEL 3
taart

BONUS
"mislukt"

Hazelnoten-schuimtaart met mokka-vulling

INGREDIËNTEN
  

  • 4 eiwitten
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 125 g hazelnoten fijngemalen met hakmolen
  • snuf zout
  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g nutella
  • 1 espresso
  • 3 tl oploskoffie
  • evt decoratie: hazelnoten of chocola of slagroom of alles!

BENODIGDE MATERIALEN

  • Hakmolen op de hazelnoten helemaal fijn te hakken
  • Bakplaat
  • Elektrische mixer (handmixer of staande mixer)
  • Oven
  • Bakpapier
  • Weegschaal

INSTRUCTIES
 

Hazelnotenschuim (zie de video hierboven)

  • Hak 125 g hazelnoten helemaal fijn
  • Scheid 4 eieren, doe het eiwit in de mengkom en weeg hoeveel je eiwitten wegen
  • Weeg je witte basterdsuiker af in een apart bakje - je hebt 2x het gewicht nodig van de eiwitten. Dus ik had bijv 126 g eiwit, dus deed ik 252 g witte basterdsuiker
  • Klop je eiwitten helemaal stijf (tot je de kom op de kop kunt houden)
  • Voeg nu steeds 1 lepel suiker toe en klop het dan weer stijf, dus steeds lepel voor lepel suiker toevoegen en blijven mixen
  • Als alle suiker erin zit en het mengsel stijf is, kun je de gemalen hazelnoten toevoegen.
  • Spatel de hazelnoten er doorheen (niet mixen)
  • Neem een bakplaat met bakpapier (ik had 33x30 cm ongeveer) en strijk het mengsel glad uit. Als je niet een rol wil maken, kun je ook van het schuim 2 of 3 rondjes (of rechthoeken) maken van dezelfde grootte, die je straks op elkaar kunt stapelen met de crème ertussen.
  • Bak het in de oven op 150°C voor ongeveer 25 min. Ik laat het daarna nog 30 min in de oven staan, met de oven uit. Het verschilt heel erg per oven hoe snel het schuim droog wordt. Dus houdt dit voor jouw eigen oven goed in de gaten. Je zou het sowieso na 25 min ook uit de oven kunnen halen, dan blijft het wat vochtiger.
  • Laat het schuim afkoelen.

Koffie crème (versimpelde versie 🙂 - zie de video hieronder)

  • Doe 3 tl oploskoffie in een kopje en doe hier 1 warme espresso bij in (of 40 g warme sterke koffie).
  • Laat dit afkoelen. (als je het extra snel wil afkoelen kun je het even in een bredere kom gieten.
  • Doe 250 g roomboter (op kamertemp) en 250 g nutella in een kom en klop dit minstens 5 min op de hoogste stand tot het licht en luchtig geworden is.
  • Voeg eerst een beetje van de sterke (koude) koffie toe en mix dit erdoor.
  • Proef even hoe je het qua smaak vindt, want deze crème kun je naar eigen smaak aanpassen. Wil je sterkere koffie smaak? Dan voeg je meer koffie toe. Wil je hem ook wat zoeter hebben? Dan kun je wat poedersuiker oplossen in de koffie of gewoon wat poedersuiker er doorheen kloppen (maar het is denk ik beter om het op te lossen in wat koffie, zodat het niet poederig smaakt).
  • Nu is je crème klaar 🙂

Taart in elkaar zetten (opgerolde taart/boomstam)

  • Neem de plaat met schuim en leg deze op de kop op een bakpapier
  • De kant waarmee je wil beginnen met rollen, kun je het beste al een beetje omvouwen (het zal een beetje breken, maar dat is ok) zodat je het straks makkelijk kunt rollen.
  • Je kunt nu kiezen of je alle crème in de rol gerold wil hebben, of dat je een beetje bewaart om straks de buitenkant van de taart ook in te smeren met crème.
  • Smeer de crème over je plak schuim
  • Rol hem op met behulp van je bakpapier. Dus steeds met je bakpapier een beetje meer van het schuim optillen en er overheen duwen tot het helemaal opgerold is. (het is normaal dat je schuim "breekt")
  • Nu kun je hem versieren zoals jij mooi vindt. Zo kaal is hij al erg mooi en robuust en je kunt kiezen of je hier nog van die crème op wilt smeren of je kunt er chocola of nougatine op doen of slagroom. Maak het zo mooi en lekker als jij wilt 🙂
  • Eet smakelijk!

Oplossing: taart in elkaar zetten als het schuim te hard is om op te rollen

  • Als je schuim te hard geworden is en je deze niet kunt oprollen, dan kun je de plaat snijden in 3 gelijke rechthoekige plakken.
  • Neem een serveerplank en doe er 1 plak schuim op, doe er dan wat crème op en dan weer een plak schuim. Herhaal dit en smeer de buitenkant ook dicht met crème.
  • Decoreer het nu zoals jij wilt.
  • Eet smakelijk!

NOTITIES

Bekijk hier de livestreams terug:
Schuim: https://youtu.be/TjWKHjj5eZE
Crème + taart in elkaar zetten: https://youtu.be/Qfhify59K6Y
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @bakeyouhappy.byniki en gebruik #bakeyouhappy

CONTACT - DISCLAIMERPRIVACY VERKLARING - ALGEMENE VOORWAARDEN

©2021 Bake You Happy

 

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?